Web Analytics Made Easy - Statcounter

مرتضی امیری اسفندقه درباره جاگذاری لوح یادبود بر مزارِ قدیمی نیما یوشیج تاکید کرد که هیچ سنگ قبری از نیما یوشیج در امامزاده عبدالله نبوده که تخریب یا تعویض شود. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در روزهای گذشته مرمتِ سنگ مزار مادر و همسر نیما یوشیج و جاگذاریِ لوح یادبود بر مزارِ قدیمیِ نیما یوشیج در امام‌زاده عبدالله، حاشیه‌های زیادی ایجاد کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای آگاهی از جزئیات این ماجرا گفت‌وگویی با مرتضی امیری اسفندقه، دستیار ویژه شهردار در حوزه ادبیات و شعر فارسی، داشتیم.

مزار مادر نیما یوشیج و مزار همسرِ نیما که در امام زاده عبدالله قرار دارد، در حال نابودی و محو شدن بود.

 

مرتضی امیری اسفندقه در گفت و گو با خبرنگار تسنیم گفت: مزار مادر نیما یوشیج و مزار همسرِ نیما که در امامزاده عبدالله قرار دارد، در حال نابودی و محو شدن بود. ما تصمیم گرفتیم تا همزمان با هفته‌ زن و آغاز دهه فجر، مزارِ مادر و همسرِ نیما را بازسازی کنیم تا مبادا فراموش شوند.

وی ادامه داد: همان‌طور که می‌دانید، پیکر خودِ نیما یوشیج هم از سال 1338 در امامزاده عبدالله به خاک سپرده شده بود. در سال 1372 پیکر این شاعر بزرگ را به روستای «یوش» که زادگاه نیما بود، منتقل کردند. ما برای جای خالی مزار نیما که مشتی خاک و علف آن را پر کرده بود، لوح یادبودی با فرازی از شعری از خودِ نیما در نظر گرفتیم.


وضعیت مزار مادر نیما یوشیج پیش از تعویض سنگ مزار

 

همان طور که می‌دانید پیکر خودِ نیما یوشیج هم از سال 1338 در امام زاده عبدالله به خاک سپرده شده بود. در سال 1372 پیکر این شاعر بزرگ را به روستای «یوش» که زادگاه نیما بود، منتقل کردند.

 

 

 

 

امیری اسفندقه تاکید کرد: شکل نصب شده‌ مزار همسر و مادر نیما و لوح یادبود نیما که درست در آغازینه دهه فجر پس از گذراندن مراحل ابتدایی به انجام و فرجام رسید، این است که از نظر شما می‌گذرد. غیر از این هر آنچه که در این سو و آن سو بازگو و بیان شده است، صحت علمی ندارد.

به گفته وی؛ شکل نهایی لوح یادبود همین سنگی است که دو هفته پیش بر خواست‌جای قدیمیِ نیما یوشیج نصب شده است و نام کسی جز خودِ نیما در آن نیست.

وی ادامه داد: متن مزار همسر و مادر نیما نیز، همان چیزی است که در دهه 40 بر سنگ مزار حک شده بود و با امانت‌داری کامل هیچ تغییری در آن صورت نگرفته است.

 

 

شکل نصب شده‌ی مزار همسر و مادر نیما و لوح یادبود نیما که درست در آغازینه دهه فجر پس از گذراندن مراحل ابتدایی به انجام و فرجام رسید، این است که از نظر شما می‌گذرد. غیر از این هر آنچه که در این سو و آن سو بازگو و بیان شده است، صحت علمی ندارد.

 

 

 

 

امیری اسفندقه گفت: این کاری اساسی بود که باید سال‌ها قبل انجام می‌شد. ما فکر کردیم که از بین رفتنِ مزارِ مادر و همسرِ یکی از بهترین شاعران معاصر، اصلاً اتفاق خوبی نیست.

وی ادامه داد: جانماییِ این سنگ مزارها برای حفظ اولیه و جلوگیری از نابودی کامل این مزارها است. امیدواریم که در آینده‌ای نزدیک به شکل و شیوه‌ای کاملا هنری، آن اتفاقی که باید بیفتد، انجام شود.


لوح یادبودی که بر مزار قدیمیِ نیما یوشیج نصب شده است و سنگ مزارِ همسرِ نیما یوشیج

امیری اسفندقه تاکید کرد: از این دست مزارها در امامزاده عبدالله و ابن بابویه هنوز نیز هست که باید به آنها رسیدگی شود؛ از جمله مزار مهدی فولادوند مترجم قرآن که در همین ایام مرمت خواهد شد. دیگر مزارات هم به نوبت در دستور کارِ مرمت و بازسازی قرار دارند. پیشتر هم به همت شهرداری تهران، مزار علامه دهخدا نظارت و نظافت و آماده برای مراحل بعدیِ مرمت شده است.

 


مراحل نصب لوح یادبود مزار قدیمی نیما یوشیج

متنی که هم اکنون بر لوح یادبودِ خواست‌جایِ قدیمیِ نیما یوشیج حک شده و نام هیچ شخصی از هیچ حوزه‌ فرهنگی هنری، الا بسیجیان فرهنگی در آن نیست، به این شرح است:

فریاد من شکسته اگر در گلو
وگر فریاد من رسا
من از برای راه خلاص خود و شما فریاد می‌زنم
فریاد می‌زنم

نیما سرشت و سرنوشت شعر فارسی را به شیوه‌ای امین و متین و با شناختی عمیق و دقیق از تاریخ هزار ساله آن بازنمایاند و دگرگون کرد.

نیما یوشیج با تفکری مومنانه، طرحی نو از معماری شعر پارسی به دست داد و کوچه‌ها و پس کوچه‌های ناشناخته‌ای را در شهر شعر پارسی به پارسایی چراغان کرد.

مزار نیما از سال 1338 تا سال 1372 در این مکان بوده است و از آن پس به زادگاه خود بازگردانده می‌شود.

این یادبود برخواست‌جای قدیم او و به یاد خاطرات و خطرات عمر مفید و شریفش محض یادگار و به همت بسیجیان فرهنگی شهرداری تهران در آغازینه‌ی دهه فجر سال 1400 خورشیدی بنا شد.
تا باد چنین بادا

روایت تسنیم از برگزاری کنگره شعر امام هادی(ع) در بجنورد+ فیلمجزئیات اولین جشنواره شعر نماز جمعه اعلام شدشعر تازه سعیدی‌راد تقدیم به امام خمینی(ره): "با حضورت ماه بهمن صبح فروردین شده"اختتامیه کنگره مردمی شعر امام هادی(ع) در بجنورد به روایت تصاویر

 

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: امیری اسفندقه شعر امیری اسفندقه شعر امامزاده عبدالله امیری اسفندقه نیما یوشیج لوح یادبود مزار مادر مزار همسر مادر نیما سنگ مزار نصب شده دهه فجر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۴۵۰۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مورد عجیب عبدالله

فولاد خوزستان، یکی از سه تیم انتهایی جدول لیگ برتر فوتبال ایران که حال و روز خوشی را تجربه نمی‌کند و خطر سقوط به دسته پایین‌تر این تیم را تهدید می‌کند، در شرایط عجیبی گیر کرده است. این شرایط متوجه عبدالله ویسی، سرمربی این باشگاه است که به تازگی در اقدامی بی‌سابقه که از آن به‌عنوان سنگین‌ترین جریمه تاریخ فوتبال ایران یاد شده است، مبلغ دو میلیارد تومان جریمه شده ست.

این موردی است که روز گذشته کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال در اطلاعیه‌ای کوتاه از آن پرده برداشت و نوشت: «عبدالله ویسی، سرمربی تیم فولاد خوزستان، به دلیل مصاحبه غیرفنی و خارج از حوزه مسئولیت خود و اظهارنظر غیرمسئولانه و غیرحرفه‌ای علیه فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ مبلغ دو میلیارد تومان جریمه نقدی شد. مبلغ جریمه نقدی باید در مدت یک هفته پرداخت شود. ادامه فعالیت این مربی در لیگ برتر منوط به پرداخت جریمه است».

پیش از این بار‌ها سابقه داشته که جریمه‌های مالی برای بازیکنان و سرمربیان در نظر گرفته شود؛ ولی رقم دو میلیارد تومان جریمه از آن دست اتفاقات شوکه‌کننده‌ای است که تا به الان نظیرش دیده نشده است. ازاین‌رو بسیاری بر آن شده‌اند تا دلیل این جریمه سنگین را بیابند. به عبارت ساده‌تر، این سؤال مطرح می‌شود که کدام مصاحبه غیرفنی از سوی ویسی مطرح شده که استحقاق چنین جریمه سنگینی را داشته است؟ برای رسیدن به پاسخ این پرسش باید سری به هفته گذشته زد که فولاد در اراک در دیداری دشوار مقابل آلومینیوم یک – یک مساوی شد. پس از آن بازی، عبدالله ویسی در کنفرانس خبری در شرایطی که به‌وضوح ناراحت به نظر می‌رسید، از ناتوانی کمیته اخلاق و انضباطی فدراسیون و سازمان لیگ گله کرده و خواستار ورود شورای امنیت ملی و حفاظت اطلاعات شده بود.

او گفته بود: «حرص می‌خوریم که می‌گوییم ورزش سالم و سلامت و پاک است. اگر کمیته اخلاق و کمیته انضباطی و فدراسیون و سازمان لیگ نمی‌توانند دخالت کنند و نمی‌توانند ببینند که چه بازی‌هایی دارد رقم می‌خورد و اگر عرضه ندارد، شورای امنیت ملی و حفاظت اطلاعات بیایند وسط و بازی‌ها را رصد کنند و نگذارند حقی ضایع شود. ما جلوی دوربین یک جور حرف می‌زنیم و بازی‌های ما یک جور دیگر درمی‌آید. این حق‌خوری و ظلم به فوتبال است. انتظار داریم فدراسیون بازی‌ها را رصد کند. خودمان را می‌زنیم به آن راه که هر اتفاقی می‌افتد، آن سر قضیه است که هم شما می‌دانید و هم من و هم تمام فوتبالیست‌ها، جلوی دوربین حرف دیگر می‌زنیم و پشت قضیه کار‌های دیگر می‌کنیم. جمع کنید لطفا و نگذارید حق کسی چه در قهرمانی و چه در سقوط ضایع شود».

این بخش از صحبت‌های ویسی در کنفرانس خبری حالا مشخصا برایش گران تمام شده است؛ هرچند او در همان کنفرانس کذایی مجبور شد درباره یکی دیگر از بازیکنان خبرساز تیمش صحبت کند: ابراهیم سلجوقی. ماجرای این بازیکن هم از آن دست اتفاقات عجیب‌وغریبی است که در فوتبال ایران و باشگاه فولاد رقم خورده است.

این یکی مربوط به خبری است که خبرگزاری تسنیم هفته گذشته به آن پرداخت و نوشت که «ابراهیم سلجوقی از سال ۱۳۹۵ و در دوره مربیگری سیروس پورموسوی به فولاد خوزستان پیوست؛ بازیکنی ۳۱ ساله که هفت فصل متوالی در فهرست باشگاه خوزستانی بوده است؛ اما آمار بازی بسیار کمی دارد. با اینکه معمولا بازیکنان فولاد شناخته‌شده هستند، این بازیکن گمنام است. در سایت باشگاه فولاد آمار بازی این بازیکن ۱۶ دقیقه عنوان شده و در لیگ برتر فصل ۱۴۰۰-۱۳۹۹ یک دقیقه و در جام حذفی فصل ۱۴۰۱-۱۴۰۰ به مدت ۱۵ دقیقه برای این بازیکن آمار بازی به ثبت رسیده است. درحالی‌که سایت باشگاه فولاد پست این بازیکن را مهاجم عنوان کرده؛ ولی او در یکی از مصاحبه‌هایش پست خود را مدافع اعلام کرده است. این موارد در حالی رخ می‌دهد که در فصل اخیر به دلیل محدودبودن فهرست فولاد به‌ناچار چند بازیکن خود را در فهرست مازاد قرار داد. در فصول گذشته بار‌ها دیده شده است که بازیکنان بزرگ باشگاه خوزستانی به دلیل پر بودن فهرست و جایگزینی بازیکنان جدید با قلم قرمز مربیان خود روبه‌رو شده‌اند؛ اما درباره سلجوقی اوضاع متفاوت است. هنوز مشخص نیست چرا و چطور این بازیکن گمنام توانسته است در دوره حضور مربیان متوالی هفت فصل پی‌درپی در این تیم حضور داشته باشد».

مطرح‌شدن اسم ابراهیم سلجوقی هم بدون حاشیه نشد؛ چند ساعت بعد از گزارش تسنیم، عنوان شد که او پسر یکی از سرداران سپاه است که در فولاد با وجود چنین کارنامه‌ای مشغول به کار است. این یکی هم از دیگر مواردی شد که ویسی را بر آن داشت تا درباره ابراهیم سلجوقی در کنفرانس خبری صحبت کند. او در دفاع از این بازیکن گفت: «نجاست فوتبال را رها کردیم و برای تیمی که نماد فوتبال ایران است، حاشیه درست می‌کنیم و ظلم است. بچه علی پروین و ناصر حجازی فوتبالیست شد نابودش کردند، می‌گویند فرزند فلان سردار در تیم فولاد است، من آدم سیاسی نیستم. این بازیکن از پنج‌سالگی در تیم‌های پایه فولاد بوده و از کجا می‌دانست آن موقع پدرش سردار می‌شود؟ تیم را به حاشیه نبرید. چرا این حرف‌ها را می‌زنید؟ اگر می‌رفت دکتر و رئیس دانشگاه می‌شد، هم می‌گفتند پدرش سردار است، این ظلم است».

به هر روی عبدالله ویسی و فولاد خوزستان حالا در شرایط بحرانی‌تر از قبل گرفتار شده‌اند. آن‌ها باید امروز در شرایطی روبه‌روی تیم تراکتور قرار بگیرند که با حاشیه جدیدی روبه‌رو شده‌اند. ویسی روز گذشته هم در مقام دفاع از صحبت‌هایش برآمد. او در کنفرانس خبری و در شرایطی که مشخصا تصور می‌کرد دو میلیارد ریال جریمه شده و نه دو میلیارد تومان، گفت: «من هفته گذشته صحبتی داشتم که به برخی از دوستان که برای من قابل احترام هستند، برخورد و شنیدم فدراسیون دو میلیارد ریال من را جریمه کرده است؛ زیرا خواسته بودم که بازی‌ها را رصد کنند. خب رصد نکنید و صد میلیون تومان دیگر هم من را جریمه کنید. مگر من چه گفتم، فقط خواستم بازی‌ها را رصد کنند. گواردیولا و مورینیو هم این را می‌گویند؛ اما هنوز به کمیته انضباطی نرفته‌ام، برای من حکم بسته‌اند».

دیگر خبرها

  • کتب ترکی بیشتر معرفی شود/ به آثار نیما یوشیج و زرین کوب علاقه‌مندم
  • عرضه روایتی از هشت سال دفاع مقدس در قالب رمان
  • (ویدیو) نجم‌الدین شریعتی بر مزار خودش فاتحه خواند
  • قتل خونین مرد گمشده توسط ۲ دوست چاقوکش در اتوبان همت
  • قول شرف عبدالله ویسی به هواداران فولاد؛ در لیگ می‌مانیم!
  • مادری که ۲۲ سال است هر پنجشنبه به مزار پسر شهیدش می‌رود + فیلم
  • عبدالله ویسی: اگر آدم می‌کشتم باید ۸۰۰ میلیون دیه می‌دادم اما ۲ میلیارد جریمه شدم! / فیلم
  • شهید عبدالرضا موسوی؛ از رتبه اول کنکور پزشکی تا شهادت برای فتح خرمشهر/ شهیدی که محل دفنش را مشخص کرده بود
  • تخریب کامل ۳۸۹ واحد مسکونی و تجاری در آتش‌سوزی شفت
  • مورد عجیب عبدالله